Dacă te confrunți cu probleme de mobilitate, indiferent de cauza acestora, un rolator ortopedic ar putea fi soluția ideală prin care să-ți îmbunătățești stilul de viață.
Pe scurt, un rolator ortopedic este un dispozitiv care poate fi folosit de persoanele cu handicap locomotor, de cele care suferă de dureri la nivelul spatelui, șoldului sau membrelor inferioare sau de cele care au făcut față unui accident care le-a afectat mobilitatea. De asemenea, la fel ca în cazul acestor persoane cu diferite afecțiuni, un rolator ortopedic se poate utiliza și de către vârstnici sau persoanele neputincioase, care își doresc să se miște mai simplu și cu mai puțin efort.
Există mai multe tipuri de rolatoare ortopedice ce pot fi achiziționate din magazinul online Kinetika.ro. Unele sunt prevăzute cu două roți, altele cu trei și altele cu patru. De asemenea, toate rolatoarele ortopedice au un schelet din oțel sau aluminiu vopsit, dar și frâne care să le facă niște aparate sigure pentru utilizatori.
Majoritatea rolatoarelor ortopedice au și niște coșuri speciale în care cei care le folosesc își pot ține diferite lucruri. De aceea, putem spune că rolatoarele ortopedice nu sunt doar niște dispozitive care înlesnesc mișcarea, ci o fac și mai plăcută.
În comparație cu un cărucior cu rotile care poate fi folosit în același mod ca și un rolator ortopedic, cel din urmă are o greutate mult mai mică și se poate și plia pentru a ocupa cât mai puțin spațiu de depozitare. Astfel, rolatorul ortopedic poate fi cărat oriunde, ori manual, ori într-un mijloc de transport.
Ce avantaje îți oferă un rolator ortopedic?
Rolatorul ortopedic este o investiție inteligentă pentru cei care au nevoie de un vehicul ușor, sigur și versatil ca să se deplaseze atunci când picioarele nu le mai oferă siguranță optimă.
Pentru a nu o lua la vale atunci când se află într-o pantă și nici a permite utilizatorului său să alunece ori să cadă, rolatoarele ortopedice sunt prevăzute cu frâne pe roțile din spate, care pot fi acționate manual, de la nivelul mânerelor. De aceea, staționarea rolatorului ortopedic, chiar și pe un teren accidentat, nu reprezintă niciun pericol pentru utilizator.
De asemenea, posibilitatea de reglare în funcție de nevoile fiecărui utilizator în parte este un alt avantaj important oferit de rolatoarele ortopedice. Înălțimea mânerelor lor se poate controla după bunul plac al utilizatorului, astfel încât dispozitivul să răspundă întocmai la nevoile celui care îl manevrează. Mânerele unui rolator ortopedic pot fi reglate la o înălțime cuprinsă între 99.5 și 92.5 centimetri de la podea.
Greutatea unui rolator ortopedic este de doar 7.35 de kilograme, aproximativ egală cu greutatea unui cărucior sport pentru bebeluși. Dar, spre diferență de un cărucior de bebeluși, un rulator ortopedic suportă o greutate de până la 135 de kilograme.
Pentru cele mai multe rolatoare ortopedice scaunul are o lungime de 46 de centimetri și o lățime de 20 de centimetri, fiind astfel mai mult decât suficient pentru a căra un adult. De asemenea, în cazul în care este vorba de un rolator cu sacoșă specială pentru bagaje, acest accesoriu de cărat poate duce bunuri cu o greutate de aproximativ 5 kilograme, făcând ca dispozitivul respectiv să fie un aparat practic atât pentru persoana care stă pe scaun, cât și pentru însoțitorul său.
De ce să investești într-un rolator ortopedic și nu într-un cărucior cu rotile?
Mai mult sau mai puțin, atât căruciorul cu rotile cât și rolatorul ortopedic îndeplinesc exact aceleași funcții. În schimb, căruciorul cu rotile poate fi privit ca un înlocuitor de lungă durată al aparatului locomotor, în timp ce rolatorul ortopedic ca un înlocuitor temporar.
Astfel, dacă problema de mobilitate cu care te confrunți nu este una permanentă, ar trebui să investești într-un rolator ortopedic deoarece este mai ușor de transportat, se manevrează fără nicio dificultate și nu în ultimul rând, costă mai puțin.
Căruciorul cu rotile este, într-adevăr, mai solid. Dar dacă te îndrepți spre vindecare, de ce să investești într-un mijloc de transport greu, voluminos și foarte costisitor când ai alternative atât de bune?
Datorită calităților despre care am discutat și în acest articol, rolatorul ortopedic este considerat de specialiști unul din cele mai practice mijloace de transport pentru persoanele cu probleme de mobilitate.