Bătrânețea nu este pentru toți oamenii vârsta de aur. Chiar și în țara noastră există foarte mulți seniori care își petrec anii bătrâneții într-o singură cameră, punându-și întreaga existență în mâinile unui îngrijitor.

Îngrijitorii sunt de cele mai multe ori persoane apropiate, din familie, care își dedică o bună parte din timpul lor pentru a crea condiții de viață decente pentru un bătrân. Dar mai pot fi și specialiști, persoane cu experiență în acest domeniu, angajate special pentru a oferi unui bătrân îngrijirea de care are nevoie.

Indiferent dacă ești un îngrijitor de-al casei sau faci acest lucru ca profesie, în continuare, ți-am pregătit un ghid detaliat cu o mulțime de informații pe care ar trebui să le cunoști dacă vrei să fii un îngrijitor de nota 10.

 

Ce trebuie să facă o persoană care îngrijește un bătrân imobilizat la pat?

 

1.   Să se îngrijească de igiena sa corporală

Un bătrân imobilizat la pate are nevoie de o mulțime de materiale care să-i asigure un minim de confort. Printre acestea enumerăm: cearșaful de pat, un cearșaf plic, o față de pernă, mușama, un urinar sau o ploscă ce pot fi achiziționate și de pe site-ul nostru: Kinetika.ro, hârtie igienică, prosoape, săpun, mănuși de unică folosință, etc.

Curățarea corpului unei persoane imobilizate la pat se face întotdeauna începând de la cap și continuând cu membrele și apoi corpul.

În cazul camerei, pentru a nu se ridica praful în timpul curățării podelei, se recomandă utilizarea unei lavete umede. De asemenea, la final, camera se aerisește corespunzător, îmbrăcând mai întâi vârstnicul cu haine groase pentru a nu se îmbolnăvi.

 

2.   Să îl hrănească sănătos, adecvat vârstei sale

 

Dacă medicul curant al persoanei imobilizate la pat i-a recomandat acesteia un anumit regim, îngrijitorul trebuie să respecte întocmai sfaturile medicului.

Pentru persoanele care țin o dietă specială, fiind vorba de un om care execută o activitate fizică de un nivel foarte scăzut, se recomandă o dietă bogată în vitamine și minerale și mai puține proteine, glucide și grăsimi.

Tot din cauza activității fizice reduse, pentru a evita constipația pacientului său, îngrijitorul ar trebui să-i ofere acestuia cât mai multe crudități, dar și alimente cu un aport bogat în fibre.

 

3.   Să prevină escarele și alte probleme cauzate de imobilizarea la pat

Escarele reprezintă una din cele mai grave probleme cu care se confruntă persoanele imobilizate la pat. În termeni medicali, escarele sunt denumite ulcer de presiune și se manifestă la început printr-o roșează pronunțată, care treptat se transformă într-o veziculă și în final într-o rană deschisă.

Prevenirea escarelor, dar și a multor alte probleme cauzate de imobilizarea la pat, se face prin poziționarea pacientului pe diferite părți ale corpului pentru a se evita contactul îndelungat cu suprafața patului.

 

4.   Să se asigure că vârstnicul este sănătos

 

Un vârstnic imobilizat la pat are nevoie de o supraveghere continuă din partea îngrijitorului său. Din cauza faptului că este imobilizat, un vârstnic este mult mai expus problemelor specifice vârstei decât o persoană de aceeași vârstă, dar care se bucură de o anumită independență.

Astfel, îngrijitorul trebuie să se asigure în permanență de sănătatea pacientului său și să ia atitudine la orice schimbare a stării acestuia de sănătate. De asemenea, în cazul în care seniorul are nevoie de o îngrijire specială, îngrijitorul ar trebui să apeleze imediat la serviciul de ambulanță și să ceară acestuia un consult de specialitate.

 

5.   Să îndeplinească pe cât posibil dorințele pacientului său

Imobilizarea la pat nu face dintr-un vârstnic un om cu mai puține nevoi decât oricare dintre noi. Chiar dacă nu se mai poate mișca în voie, vârstnicul încă are dorințe și în primul rând o nesecată nevoie de a socializa.

Lucrurile care odinioară făceau plăcere unui vârstnic imobilizat la pat s-ar putea să-l bucure și acum în aceeași măsură și din acest motiv îngrijitorul, în limita posibilităților, ar trebui să încerce să-i satisfacă micile nevoi și să-i ofere surse de bucurie.

Jocurile, cărțile, puzzle-urile și multe alte activități de grup pot fi un mod excelent de a petrece timp cu un vârstnic imobilizat la pat, iar în lipsa acestora, chiar și niște ora lungi de conversații despre toate și nimic se pot transforma într-o experiență memorabilă, benefică pentru ambele persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here